FAQ

FAQ

Frågor och svar

Här hittar du svar på övergripande frågor om Optima. Om du inte hittar svaret på din fråga är du alltid välkommen att kontakta oss. Mer detaljerade frågor och svar om Optima hittar du inne i STR Hjälpcenter som du når genom att klicka här.

astratilloptima

FRÅN ASTRA WEB TILL OPTIMA

Så fungerar migreringen

Smidigaste, snabbaste och tryggaste sättet.

Allmänna frågor om Optima

Genom Optima får du som trafikutbildare alla verktygen du behöver för att erbjuda en professionell trafikutbildning på en stabil och överskådlig plattform. Med Sveriges Trafikutbildares Riksförbund långa historia i ryggen har vi oöverträffad kompetens och erfarenhet av att utveckla och bedriva trafikutbildningar. Optima utvecklas nämligen av STR Media och IT, ett dotterbolag till servicebolaget STR Service som ägs av just STR.

Våra ämnesexperter och läromedelsförfattare är erfarna pedagoger med lång erfarenhet och stort kunnande inom undervisning och handledning. Optima är konstruerat för att ge dina användare bästa möjliga förutsättningar att lyckas med sin inlärning.

Våra IT-utvecklare ligger bakom beprövade digitala verktyg som aSTRa WEB och Elevcentralen. Med Optima tar vi nästa kliv framåt och erbjuder en flexibel IT-lösning byggd av utvecklare och designers specialiserade på utbildning och pedagogik.

aSTRa WEB har dels nått slutet av sin livslängd och för att kunna erbjuda ett modernt, molnbaserat och framtidssäkrat affärssystem behöver därför aSTRa WEB ersättas. Nuvarande aSTRa WEB har funnits i över tio år, vilket är en väldigt lång tid sett till tekniken.
aSTRa WEB är uppbyggt på ett sätt som innebär att det är både kostsamt och tidskrävande att vidareutveckla det.

Med Optima får du ett stabilt, användarvänligt och anpassningsbart system redo för framtiden.

Ja. Dels erbjöd vi under hösten 2022 ett övergripande webbinarie vid flera tillfällen där fokus var på Optima och användningen av systemet. Du kan se en inspelning av det webbinariet genom att klicka här. Det kommer även att finnas tillgång till en digital utbildning för grunden i systemet Optima senare under hösten/vintern som vi gärna ser att alla blivande användare genomför. Dessutom kommer kompletterande, digitala utbildningar som mer går på djupet att finnas tillgängliga. Du kommer att få tillgång till utbildningsmaterialet i god tid innan du kliver in i Optima och/eller migrerar till systemet från befintliga aSTRa WEB. Och ja, det kommer att finnas utbildningar som riktar sig till de olika yrkesrollerna såsom receptionist, lärare etcetera.

Du hittar priserna för Optima genom att klicka här.

För dig som aSTRa WEB-kund blir det samma pris för Optima. Behörighetskostnaden för risk- och introduktionsutbildning gäller inte dig som har trafikskoletillstånd. Optimas licenspris är per skola/filial. Det handlar inte om enheter som till exempel läsplatta, dator etcetera.

Håll koll på den här webbplatsen som kontinuerligt kommer växa och innehålla mer information. Vi kommer även att sprida information i STR:s nyhetsbrev. Tänk på att säkra upp att du får dessa, så du inte missar något. Är du osäker? Kontakta oss via STR Hjälpcenter.

Du kan även läsa mer om i vilka fler kanaler du hittar STR:s viktiga information genom att klicka här.

Du kan ta kontakt med STR Service genom plattformen STR Hjälpcenter som du når genom att klicka här.

Frågor om att gå från aSTRa WEB till Optima

Creditsafe 
I Optima ersätts personuppgiftstjänsten av SPAR (statens personadressregister) genom avtal med STR Service. Detta kommer att vara kostnadsfritt för dig som kund under hela 2023. Du behöver däremot ändå behålla Credisafe så länge du använder aSTRa och har e-handel. När du har migrerat till Optima kan du säga upp avtalet. Vill du däremot fortsatt ha en tjänst även för kreditupplysning är Creditsafe även fortsättningsvis ett bra alternativ. 

Nets 
Denna tjänst för e-handelsbetalningar följer med över till Optima. Även andra betalsätt i Netslösningen kommer att finnas tillgängliga. Du kommer att få information längre fram om hur detta ska hanteras. 

Swish Handel 
En ny tjänst för e-handel och elevbetalning i Optima. Du kommer att få information längre fram om hur detta ska hanteras. 

Billecta 
Denna tjänst för fakturering följer med över till Optima – du behöver inte göra något. Om du inte har Billecta-avtal och vill ha det i Optima så råder vi dig att skaffa detta redan i aSTRa WEB. 

e-Tax 
Används inte i Optima men kontrollenheten ”måste sparas på ett betryggande sätt i minst 12 månader efter att den slutat användas” enligt Skatteverkets regler. 

Kortterminaler 
Används inte av Optima, men du kan använda dem till kund och registrera dessa betalningar i systemet om du vill. 

Första kvartalet 2023 migreras enbart pilotskolor. Övriga migreras med början maj 2023 och fram tills vi stänger aSTRa WEB någon gång under oktober-november 2023.

Nej, Optima är en heltäckande ersättare som kommer att lösa samma uppgifter som aSTRa WEB. Vid start kommer Optima att täcka den funktionalitet som finns i aSTRa WEB, ytterligare funktionalitet kommer att adderas under 2023 och 2024. Sedan kan vissa saker fungera annorlunda vilket kommer vara en tillvänjningsprocess. Som en del i migreringen kommer du att erbjudas den utbildning som krävs för att du ska kunna arbeta i Optima och förstå skillnaderna gentemot aSTRa WEB.

Det kommer att gå att följa elevens progression i teorimaterialet i Optima. Inledningsvis i en enklare form, men det är prioriterat att bygga ut och utveckla funktionen så fort som möjligt. I Körkortsboken får man tillgång till detta via elevkortet i Optima. 

De första skolorna migrerades under maj 2023, vi ökar sedan successivt migreringstakten i första hand med de skolorna som redan beställt Optima. Du kommer få besked om din migrering minst fyra veckor innan det är dags. I samband med detta kommer du få information om vad som kommer att ske vid migreringen samt vad du behöver förbereda inför den. Viktigt att tänka på:

 • Ju tidigare du beställer Optima – desto större chans har du att påverka när du vill migrera. Vi kommer i största möjliga mån utgå från ett kösystem, baserat på när du anmälde dig.
 • Att beställa tidigt behöver inte heller per automatik innebära att du behöver migrera tidigt i processen - om du inte vill.
 • Du som redan har beställt Optima behöver inte göra något mer – du står redan i kö.

Vill du läsa mer om hur migreringen går till? Klicka här!

 • Ju tidigare du beställer Optima – desto större chans har du att påverka när du vill migrera. Vi kommer i största möjliga mån utgå från ett kösystem, baserat på när du anmälde dig.
 • Att beställa tidigt behöver inte heller per automatik innebära att du behöver migrera tidigt i processen - om du inte vill.
 • Du som redan har beställt Optima behöver inte göra något mer – du står redan i kö.
 • Du kommer få besked om din migrering minst fyra veckor innan det är dags. För de som vill migrera med kortare/längre framförhållning kan detta diskuteras. Vi kommer att göra allt vi kan för att anpassa och vara lyhörda för olika behov.
 • Du kommer att få tydliga checklistor i god tid innan dess som handlar om vad du behöver göra före, under och efter migrering. Några veckor innan migreringstillfället kommer all personal på ditt företag att få tillgång till en grundutbildning för att få en grundläggande uppfattning om Optima.
 • Du kommer att vara högprioriterad hos oss och kommer att få allt stöd och all hjälp du kan tänkas behöva för att känna dig trygg före, under och efter migrering. Du når vår kunniga Helpdesk via flera olika kanaler i samband med din migrering, vi har även telefonsupport om du föredrar det.
 • När du migrerar från aSTRa WEB till Optima sker det hela över en natt. Detta på grund av att STR Service AB har unik direktaccess till båda systemens datafiler. Detta kan ingen annan leverantör på marknaden erbjuda. Jämför gärna!
 • Som exempel på vad vi flyttar över automatiskt kan nämnas aktiva elever, saldon, resurser, lärare, utbildningar, bokningar etc. Det innebär mycket mindre jobb för dig eftersom du inte behöver registrera om allt i det nya systemet. Vi flyttar inte över arkiverade elever, men kan exportera ut filerna till dig vid behov.
 • Du kommer inte behöva ha dubbla system, utan kan direkt sätta igång att driva din verksamhet i Optima. Du kommer däremot ha begränsad tillgång till aSTRa WEB ytterligare en tid för att kunna söka fram info och ta ut rapporter om du önskar.
 • I samband med migrering till Optima, om du som utbildare även tecknat ett så kallat agentavtal, skickas en inbjudan ut till berörda elever på din skola att gå över till teorin i appen Körkortsboken från nuvarande Körkort nu med Elevcentralen. Eleven kan då välja om den vill fortsätta jobba i Körkort nu med Elevcentralen från och med migreringsdatumet och ytterligare max sex månader eller gå in i Körkortsboken direkt. Oavsett vad eleven väljer blir de sex månaderna kostnadsfria.

Vill du läsa mer om hur migreringen går till? Klicka här!

Ja, det finns två olika alternativ vad gäller avtal beroende på om du vill ha helhetslösningen med provision och möjlighet att koppla samman eleven med din skola - eller om du enbart vill ha Optima som ditt affärssystem. Du kan läsa mer om de olika avtalslösningarna på STR.se genom att klicka här (under fliken Olika avtalsformer).

Du bör fortsätta precis som vanligt med aSTRa WEB tills dess att du påbörjar en migrering och får tillgång till Optima.

Nej, aSTRa WEB har nått slutet av sin livslängd och kommer att stängas ner. Under migreringen av alla användare från aSTRa WEB till Optima kommer aSTRa WEB självklart att fungera. Men när alla nuvarande användare av aSTRa WEB har migrerat över till Optima behövs inte aSTRa WEB längre och då kommer systemet att stängas ner vid en vald tidpunkt.

Nej, du kommer inte behöva arbeta i dubbla system. När du väl blivit migrerad till Optima kommer du bedriva din verksamhet där. Det finns flera anledningar till detta, exempelvis att det inte är hållbart att hantera pågående betalningar och bokningar för samma verksamhet i olika system. Däremot finns all historisk data kvar i aSTRa WEB och denna kommer gå att finnas åtkomstbar under en period (ej bestämt i nuläget hur länge).

Utöver att Optima är betydligt stabilare och lättare att använda finns många fler funktioner som leder till en en lättare vardag och effektivare hantering! Om du vill jämföra funktioner mellan Optima och aSTRa WEB kan du kika på en jämförelse som du hittar genom att klicka här.

Att välja att migrera till Optima som nuvarande aSTRa WEB-kund kommer att vara det smidigaste, snabbaste och tryggaste sättet på marknaden. Vi på STR Service-koncernen har dessutom stor erfarenhet och kunskap från tiden med aSTRa WEB, något vi kommer ha stor nytta av. När du migrerar från aSTRa WEB till Optima sker det hela över en natt. Detta på grund av att STR Service har unik direktaccess till båda systemens datafiler. Detta kan ingen annan leverantör på marknaden erbjuda. Jämför gärna!

Som exempel på vad vi flyttar över automatiskt kan nämnas aktiva elever, saldon, resurser, lärare, utbildningar, bokningar etcetera. Det innebär mycket mindre jobb för dig eftersom du inte behöver registrera om allt i det nya systemet. Du kommer inte behöva ha dubbla system, utan kan direkt sätta igång att driva din verksamhet i Optima.

Du kommer att vara högprioriterad hos oss och kommer att få allt stöd och all hjälp du kan tänkas behöva för att känna dig trygg före, under och efter migrering. Du når vår kunniga Helpdesk via flera olika kanaler i samband med din migrering, vi har även telefonsupport om du föredrar det.

Många utbildare har förstått att Optima är rätt val

När tar du klivet över till Optima?

Låt oss ta nästa steg tillsammans. Klicka nedan och fyll i dina uppgifter så återkommer vi så fort vi kan.