Så fungerar migreringen

SÅ FUNGERAR DET

Migreringen från aSTRa WEB till Optima

 Att migrera till Optima som nuvarande aSTRa WEB-kund är det smidigaste, snabbaste och tryggaste sättet på marknaden. Vi på STR Service-koncernen har dessutom stor erfarenhet och kunskap från tiden med aSTRa WEB, något vi har stor nytta av. På denna sida får du mer information om hur migreringen går till!

SMIDIGT, SNABBT OCH TRYGGT

Här är din resa fram till Optima

Stegen fram till ditt nya system

Vilka steg finns egentligen i migreringen? Och vad behöver du som utbildare tänka på? I den här filmen kan du följa din migreringsresa från aSTRa WEB till det nya affärssystemet Optima. Från signering av avtal, via startpaket, demomiljö och utbildning till själva migreringen.

Du kommer få besked om din migrering minst fyra veckor innan det är dags. För de som vill migrera med kortare/längre framförhållning kan detta diskuteras. Vi kommer att göra allt vi kan för att anpassa och vara lyhörda för olika behov.

Du kommer att få tydliga checklistor i god tid innan dess som handlar om vad du behöver göra före, under och efter migrering. Några veckor innan migreringstillfället kommer all personal på ditt företag att få tillgång till en grundutbildning för att få en grundläggande uppfattning om Optima.

Du kommer att vara högprioriterad hos oss och kommer att få allt stöd och all hjälp du kan tänkas behöva för att känna dig trygg före, under och efter migrering. Du når vår kunniga Helpdesk via flera olika kanaler i samband med din migrering, vi har även telefonsupport om du föredrar det.

När du migrerar från aSTRa WEB till Optima sker det hela över en natt. Detta på grund av att STR Service AB har unik direktaccess till båda systemens datafiler. Detta kan ingen annan leverantör på marknaden erbjuda. Jämför gärna!

migrering_1200x600px
Play Video

Som exempel på vad vi flyttar över automatiskt kan nämnas aktiva elever, saldon, resurser, lärare, utbildningar, bokningar etc. Det innebär mycket mindre jobb för dig eftersom du inte behöver registrera om allt i det nya systemet. Vi flyttar inte över arkiverade elever, men kan exportera ut filerna till dig vid behov.

Du kommer inte behöva ha dubbla system, utan kan direkt sätta igång att driva din verksamhet i Optima. Du kommer däremot ha begränsad tillgång till aSTRa WEB ytterligare en tid för att kunna söka fram info och ta ut rapporter om du önskar.

I samband med migrering till Optima skickas, om du som utbildare även tecknat ett så kallat agentavtal, en inbjudan ut till berörda elever på din skola att gå över till teorin i appen Körkortsboken från nuvarande Körkort nu med Elevcentralen. Eleven kan då välja om den vill fortsätta jobba i Körkort nu med elevcentralen från och med migreringsdatumet och ytterligare max sex månader eller gå in i Körkortsboken direkt. Oavsett vad eleven väljer blir de sex månaderna kostnadsfria.

När det gäller försäljning av Körkort nu med Elevcentralen under 2023 är STR Service AB:s rekommendation att sätta en begränsad sluttid som inte är på en längre period än sex månader. Har du som utbildare redan sålt in en längre period så görs en bedömning från fall till fall på hur STR Service kan lösa det på ett bra sätt för din kund.

 

Varför Optima?

Optima är ett fullständigt integrerat affärs- och utbildningssystem där du hanterar alla delar av verksamheten – från trafiklärarnas och elevernas scheman till personaladministration och fakturering.

Optima är utvecklat av proffs på pedagogik och digitala utbildningsverktyg. Med förbundet STR:s långa historia i ryggen har vi oöverträffad kompetens och erfarenhet av att ta fram pedagogiska IT-system och läromaterial för utbildare och elever.

Den tekniska plattformen gör systemet lättare för oss att uppdatera och vidareutveckla. Du kan vara trygg med att Optima håller över tid.

Optima är användarvänligt på dator, mobil och surfplatta.

Användaren har bara en inloggning men kan enkelt se information (kalender, elever etc.) kopplad till de olika företagen eller filialerna som den fått tillgång till.

Du kan skapa listor över när du ska återkoppla till eller följa upp elevers progression. Du kan även skapa väntelistor för att kunna serva kunder att få möjlighet att bokas in på en lektion eller kurs vid eventuella avbokningar.

I Optima kan du bygga en egen webbplats med e-handel. Det finns även möjlighet att integrera e-handeln med en befintlig webbplats. Webbplatsen och e-handeln är direkt kopplade till den information, de bokningar, de artiklar och paket som du väljer att göra synliga i Optima.

Du kan i Optima boka in elever med olika fordonsbehörigheter på samma grupplektion.

I Optima finns stöd för att arbeta med ”Automat först” genom att enkelt skifta mellan olika typer av fordon på elevernas bokningar.

Du kan i Optima knyta en tidigare slutförd lektion till ett paket som köps vid ett senare tillfälle. Du kan även ta bort en slutförd lektion så att den betalas separat.

Om du som utbildare jobbar med elever som är kopplade till företag har du möjlighet att styra hur olika elever, lektioner och utbildningar kan knytas till en eller flera fakturor.

I Optima kan du i förväg planera lektioner och eleven kan ta del av planeringen i Nya Elevcentralen.

I Nya Elevcentralen ser eleven självvärderingsfrågor kopplade till de moment som ska utföras på en kommande eller nuvarande lektion. När eleven besvarat frågorna blir svaren synliga för läraren på lektionen i utbildningskortet.

Du kan lägga in notiser och påminnelser i din kalender direkt i systemet.

När en lektion eller kurs är slutförd blir den automatiskt debiterad. Du kan dock göra ändringar i efterhand om något behöver justeras.

I Optima finns det ingen kassa. All betalning sker digitalt eller via faktura.

Det finns möjlighet att ge till exempel en förälder tillgång till elevens Nya Elevcentralen om föräldern är inlagd i systemet som kontaktperson. Du kan även ställa in så att kontaktpersonen får kopior av bokningspåminnelser.

I Optima kan både elever och utbildare dela dokument med varandra. Eleven kan enkelt skicka in exempelvis intyg. Utbildaren kan dela generella dokument med alla elever eller privata dokument med specifika elever.

Eleven kan själv i Nya Elevcentralen registrera att den har klarat sitt teoriprov. Detta blir då synligt för utbildaren på elevkortet i Optima.

Som trafiklärare kan du skicka ett meddelande till dina elever eller deras kontaktpersoner om att de behöver göra en inbetalning. Inbetalningen kan sedan göras med till exempel Swish eller kort via Nya Elevcentralen.

I Nya Elevcentralen kan eleven som mängdtränar starta en inspelning av körningen och sedan välja att dela övningsturen med sin trafikutbildare.

Många utbildare har förstått att Optima är rätt val

När tar du klivet över till Optima?

Låt oss ta nästa steg tillsammans. Klicka nedan och fyll i dina uppgifter så återkommer vi så fort vi kan.

Har du frågor?

Vi har samlat svaren på de vanligaste frågorna om Optima.

Se filmer om Optima

Hitta alla filmer och inspelade webbinarier om Optima.